ВЕРХОВИНСЬКА РАЙОННА РАДА  

Звернення райради

[15.11.2012][Звернення]
Звернення по СЕС (0)
[15.11.2012][Звернення]
Зверення по казначейству (0)
[23.07.2011][Звернення]
Звернення (0)

Документи

[03.07.2017][Різне]
Договір про виконання робіт № 8/06 від 03.07.2017 (0)
[03.07.2017][Різне]
ПРОТОКОЛ №5 засідання комітету з конкурсних торгів Верховинської районної ради від 03.07.2017р. (0)
[20.06.2017][Різне]
ПРОТОКОЛ №4 засідання комітету з конкурсних торгів Верховинської районної ради від 20.06.2017р. (0)
[03.03.2015][Різне]
Відомості стосовно Іваночко Наталії Василівни відповідно до Закону України «Про очищення влади» (0)
[12.09.2014][Різне]
ПРОЕКТ РІЧНОГО ПЛАНУ ЗАКУПІВЕЛЬ на 2015 рік Верховинська селищна рада (0)

Благодійність

«Діти хочуть бачити усміхнену маму»: онкохворій лучанці потрібна допомога

"Благодійний фонд оборони Прикарпаття"

Код ЄДРПОУ - 39253430

МФО - 336677

рах. № 26000052511991

ПАТ КБ "ПРИВАТБАНК"

або на кредитну картку "Приватбанку": № 5169 3305 0029 1296

Місцеві ЗМІ

Верховинські Вісті №30
Народний часопис "Верховинські вісті"

Радіо "Вісті Верховини" 101,7 FM

Офіційні посилання

Статистика

Головна » 2016 » Лютий » 04

Сьогодні, 4 лютого, у кабінеті голови Верховинської районної ради відбулася зустріч голови районної ради Івана Шкіндюка зі  спостерігачами ОБСЄ п. Мірославом Демко зі Словакії та п. Андреасом Сампсоном з Данії. У зустрічі також взяли участь заступник голови районної ради Іван Маківничук, керуючий справами виконавчого апарату районної ради Василь Нагірняк, начальник фінансового управління районної державної адміністрації Всеволод Ватаманюк та сільський голова с. Красноїлля Михайло Дзюбак. Основна тема зустрічі – децентралізація влади.

Спостерігач ОБСЄ п. Мірослав Демко поінформував присутніх про три головних аспекти моніторингової місії ОБСЄ.  Перш за все –  моніторинг безпеки заходу і сходу, другий аспект – забезпечення прав людини, національних меншин, ну і третій – моніторинг процесів децентралізації органів влади в Україні. Представник ОБСЄ п. Мірослав поділився досвідом проведеної децентралізації у Словакії, яка пройшла ще 12 років тому. При цьому наголосив на труднощах, з якими зіткнулися словаки, і як нелегко проходили реформаторські процеси, допоки не окреслилася прийнятна для людей модель управління на місцях.

Представник місії ОБСЄ п. Андре звернувся до керівництва ради для отримання інформації  з приводу децентралізація влади у районі, яким чином він має бути реформований , як до цього ставляться територіальні громади.

Голова районної ради Іван Шкіндюк, привітавши представників місії на Гуцульській землі, коротко охарактеризував соціальний, економічний та культурно-духовний розвиток найвисокогірнішого в Україні Верховинського району. Район має свою самобутню історію, свій етнодуховний аспект, етномову, етномистецтво, етномедицину, етноландшафти, етнотуризм. Матеріальна і духовна культура гуцулів, зокрема традиції, звичаї, побут гуцулів, які збереглися від предків у наших горах, можуть бути знищені у зв’язку з децентралізацією влади, оскільки децентралізація робить акцент на економічній вигоді для державного бюджету, при цьому забуває про духовний стан суспільства.  Іван Юрійович сказав також про те, що люди у горах добре пам’ятають гіркий досвід бездумного об’єднання територій за часів СРСР, коли розвивалися лише ті села, які були ближче до центральних садиб колгоспів, а  навколишні – занепадали, тому що про них ніхто не дбав, не турбувався. Їх було кинуто напризволяще.

Очільник району констатував, що Верховинський район має селищну та 21 сільські ради, є навіть такі сільради, до яких немає під’їзду. Коли об’єднувати громади, та ще й з такими дорогами, а точніше – бездоріжжям, тоді жителям сіл потрібно буде долати незначну  відстань годинами довше, дітям же добиратися до школи по цілій днині. Про які медичні послуги чи приїзд «швидкої» до хворого по бездоріжжю за 20 хвилини можна говорити. Іван Юрійович звернув увагу на те, що потрібно спочатку зберегти район, налагодити інфраструктуру, залучати інвесторів для його розвитку, а вже потім говорити про децентралізацію. Якщо до людей не будуть прислухатися чиновники зверху – буде народний протест. У Польщу під час децентралізації збережено два гірські райони – Бещадський і Ліський. Люди відстояли їх, будемо і ми відстоювати збереження нашого гірського району, відстоювати спільно з іншими гірськими регіонами України.

Начальник фінансового управління районної державної адміністрації Всеволод Ватаманюк підкреслив, що децентралізація нанесе сильний удар жителям району, оскільки є такі села, що фінансуються лише на 35 відсотків, і коли не буде фінансування – то потрібно буде закривати соціальні заклади, що понесе за собою скорочення робочих місць – селяни змушені будуть покидати рідні гори, виїжджати за межі гірського краю, щоб вижити.

Заступник голови районної ради Іван Маківничук звернув увагу представників ОБСЄ на те, що жителі району в основному живуть за рахунок прибутків від сільського господарства, тому якщо район поділять, заберуть полонини, на яких вони випасають велику рогату худобу влітку, люди будуть позбавлені засобів до життєдіяльності. Район буде з кожним роком занепадати. Цього допустити не можна.

На завершення представники ОБСЄ подякували голові районної ради та присутнім співрозмовникам за надану можливість зустрітися і поспілкуватися, а голова ради Іван Шкіндюк закликав гостей до співпраці.

 

Переглядів: 534 | Додав: vrr | Дата: 04.02.2016

Пошук

Анонс подій

День депутата в районній раді
Відповідно до розпорядження голови районної ради від 10.01.2018 року №5-р 17 січня 2018 року об 11-ій годині буде проведено День депутата в районній раді.
порядок денний  >
 
Сесія районної ради

Відповідно до розпорядження районної ради від 28.11.2018 року №128-р «Про скликання позачергової двадцять другої сесії районної ради VІІ демократичного скликання»  04 грудня 2018 року відбудеться позачергова двадцять друга сесія районної ради VІІ демократичного скликання (початок роботи об 11.00 годині).
порядок денний  >

Звіт голови

ЗВІТ

голови Верховинської районної ради за період з грудня 2017 по листопад 2018 року

Бюджет

Районний бюджет на 2019 рік

Проект бюджету

Проект районного бюджету на 2019 рік

Гранти / Проекти

ІНФОРМАЦІЯ

ЩОДО ОГОЛОШЕНИХ ГРАНТОВИХ КОНКУРСІВ

СТАНОМ НА 05.02.2019 Р.

Скачати

ІНФО


Проект Закону України "Про службу в органах місцевого самоврядування"

Декларування 2018

Рекомендації до чергового етапу електронного декларування

Рекомендації при роботі з Єдиним державним реєстром декларацій

Пам'ятка декларанту

Відео-роз'яснення щодо заповнення електронних декларацій

Стратегічний план

Стратегічний план розвитку Верховинського району та Рущанської долини повіту Марамуреш Румунії

Інвестпропозиції

Інвестиційна пропозиція


Гірськолижний комплекс"Кринта"

с.Красник Верховинського району Івано-Франківської області

скачати презентацію >

 

Інвестиційна пропозиція




Рекреаційно-відпочинковий комплекс

 в урочище Гаджина,

Бистрецької сільської ради Верховинського району Івано-Франківської області

скачати презентацію >

 

Інвестиційна пропозиція


Створення підприємництва з розвитку овець г
ірсько-карпатської породи на території Верховинського району з круглорічним утриманням поголів'я на високогірних пасовищах

переглянути презентацію >



***

cba_logo_ukr

Впровадження Проекту Європейського Союзу та Програми розвитку ООН  «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду - II» у Верховинському районі


переглянути презентацію >

Календар

«  Лютий 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
29

Календар подій

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Погода