ВЕРХОВИНСЬКА РАЙОННА РАДА  

Звернення райради

[15.11.2012][Звернення]
Звернення по СЕС (0)
[15.11.2012][Звернення]
Зверення по казначейству (0)
[23.07.2011][Звернення]
Звернення (0)

Документи

[03.07.2017][Різне]
Договір про виконання робіт № 8/06 від 03.07.2017 (0)
[03.07.2017][Різне]
ПРОТОКОЛ №5 засідання комітету з конкурсних торгів Верховинської районної ради від 03.07.2017р. (0)
[20.06.2017][Різне]
ПРОТОКОЛ №4 засідання комітету з конкурсних торгів Верховинської районної ради від 20.06.2017р. (0)
[03.03.2015][Різне]
Відомості стосовно Іваночко Наталії Василівни відповідно до Закону України «Про очищення влади» (0)
[12.09.2014][Різне]
ПРОЕКТ РІЧНОГО ПЛАНУ ЗАКУПІВЕЛЬ на 2015 рік Верховинська селищна рада (0)

Благодійність

«Діти хочуть бачити усміхнену маму»: онкохворій лучанці потрібна допомога

"Благодійний фонд оборони Прикарпаття"

Код ЄДРПОУ - 39253430

МФО - 336677

рах. № 26000052511991

ПАТ КБ "ПРИВАТБАНК"

або на кредитну картку "Приватбанку": № 5169 3305 0029 1296

Місцеві ЗМІ

Верховинські Вісті №30
Народний часопис "Верховинські вісті"

Радіо "Вісті Верховини" 101,7 FM

Офіційні посилання

Статистика

Головна » 2017 » Лютий » 14

                                   

       З оптимізмом і вірою у збереження гірських районів

 

13 лютого 2017 року у селищі Великий Березний на базі Великоберезнянської районної ради Закарпатської області проведено ІІІ Карпатський Форум народовладдя за участю народних депутатів України, керівників обласних рад та голів районних рад гірських регіонів України.

Учасники Форуму вшанували пам’ять полеглих українських воїнів на Донбасі хвилиною мовчання. Звучить Державний Гімн України. Голова Великоберезнянської районної ради Ярослав Шукаль вітає учасників Форуму на закарпатській землі, після чого надає слово Голові Карпатського Форуму народовладдя  Івану Шкіндюку для проведення роботи Форуму.

Відкриваючи офіційну частину поважного зібрання, Іван Юрійович представив учасників Форуму, а це народні депутати України Микола Княжицький, Іван Рибак, Валерій Лунченко, перший заступник та заступник голови Івано-Франківської обласної ради Василь Гладій і Сергій Басараб, заступник голови Закарпатської обласної ради Петро Грицик, керівники районних рад Закарпатської, Івано-Франківської, Львівської та Чернівецької областей.

– Мені дуже приємно, що ми з Вами об’єдналися і продовжуємо спільну працю щодо збереження гірських районів, започатковану рік тому у Верховині на першому Карпатському Форумі народовладдя, – підкреслив Іван Юрійович. –  Так, ми повинні бути ґаздами на своїй землі, ми повинні зберегти свій етнос, свою предківську мову, культуру, духовність та гірську газдівку. Форум вкотре підтвердив спільне і єдине прагнення територіальних громад щодо збереження гірських районів України, вирішення вкрай важливих проблем із забезпечення реальної потреби фінансування бюджетних установ, реформування системи освіти, медицини, формування інвестиційної політики та подальшого розвитку гірських територій Карпатського регіону.

Збереження гірських районів як окремих адміністративно-територіальних одиниць закладено у підготовленому та ініційованому народним депутатом України, головою Комітету Верховної Ради України з питань культури і духовності Миколою Княжицьким законопроекті «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення державних гарантій для гірських та високогірних населених пунктів».

Головуючий запросив ініціатора та розробника законопроекту до слова. Микола Княжицький оприлюднив зміст положень (норми) закону,  до яких вносяться суттєві зміни. У новому законопроекті вже передбачено порядок надання населеним пунктам статусу не тільки гірських, а й високогірних, підвищуються державні гарантії соціально-економічного розвитку населених пунктів. Що головне – закладено юридично-правову норму щодо збереження існуючого адміністративно-територіального устрою  гірських та високогірних населених пунктів України, збереження мережі закладів культури, освіти та медичних закладів,  збереження територіальних органів міністерств та інших центральних органів виконавчої влади для забезпечення доступу громадян до адміністративних послуг з прямим підпорядкуванням обласним представництвам. Прописано підвищення коефіцієнту при розрахунку розміру медичної та освітньої субвенції. Передбачено розроблення, затвердження, виконання державної цільової програми розвитку гірських населених пунктів та її фінансування, гарантування щорічної базової дотації гірським населеним пунктам з урахуванням реальних потреб в умовах високогірності.

При формуванні спроможних територіальних громад кількість навчальних, медичних, культурних  закладів не може бути меншою, ніж кількість таких закладів, що була у таких населених пунктах до моменту утворення об’єднаної територіальної громади.

Голова Карпатського Форуму народовладдя Іван Шкіндюк доповнив зміст законопроекту новими положеннями, напрацьованими ініціативно групою  при голові районної ради напередодні. Це, зокрема, надання пріоритетного  права на використання та переробку сировинних ресурсів гірських та високогірних населених пунктів суб’єктами підприємницької діяльності, які зареєстровані та проводять свою діяльність в гірських та високогірних населених пунктах; встановлення доплат до ціни сільськогосподарської продукції, яка вироблена в особистих селянських господарствах, що віднесені до гірських та високогірних, та реалізується на внутрішніх ринках України, з метою стимулювання вирощення органічної продукції; в не газифікованих населених пунктах пропонується встановити зниження на оплату за електроенергію не менше 50 відсотків та проводити стандартне приєднання до лінії електричних мереж індивідуальних користувачів; передбачено врахування підвищеного коефіцієнту для гірських та високогірних  населених пунктів при розрахунку розміру базової  медичної, освітньої та інших  субвенцій, з метою повноцінного забезпечення діяльності установ; окрім вищенаведеного – здійснення заходів щодо покращення екологічного стану гірських та високогірних  населених пунктів, берегоукріплення, водопостачання та будівництва очисних споруд; гарантування щорічної базової дотації гірським та високогірним населеним пунктам з урахуванням реальних потреб в бюджетній сфері та інфраструктури житлово-комунального господарства в умовах високогірності. Необхідно надавати пільгове кредитування жителям гірських та високогірних населених пунктів для індивідуального будівництва і створення відповідних умов проживання, а також суб’єктам підприємницької діяльності – для розвитку бізнесу та створення нових робочих місць.

Учасник Форуму взяли активну участь в обговорення даного  стратегічно важливого для гірських та високогірних районів питання, висловили свої міркування пропозиції та доповнення.

Опрацьовані секретаріатом Форуму матеріали будуть передані народному депутату Миколі Княжицькому, який після відповідних юридично-правових процедур зареєструє законопроект у визначеному порядку у Верховній раді для подальшого розгляду профільними комітетами і винесення на розгляд депутататів у сесійній залі парламенту.

З метою проведення роботи зі збереження гірських районів як окремих адміністративно-територіальних  одиниць  при  проведенні децентралізації державної влади та адміністративно-територіальної реформи в Україні і подальшого розвитку гірських територій Карпатського регіону України учасники Форуму створили Асоціацію гірських районів України   «Карпатський   Форум   народовладдя».

На зустрічі «за круглим столом» у грудні минулого року у Сколівському районі  Львівської  області голова Верховної Ради Андрій Парубій висловив готовність очолити Робочу групу у Верховній Раді з питань розвитку гірських районів. Тому Форум делегував представників Закарпатської, Івано-Франківської, Львівської та Чернівецької областей до складу Робочої групи Верховної Ради України.

З оптимізмом і вірою у реальну підтримку гірських та високогірних районів Верховною Радою та збереження гірських районів як окремих адміністративно-територіальних одиницю Карпатський Форум народовладдя завершив свою роботу.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Переглядів: 508 | Додав: vrr | Дата: 14.02.2017

Пошук

Анонс подій

День депутата в районній раді
Відповідно до розпорядження голови районної ради від 10.01.2018 року №5-р 17 січня 2018 року об 11-ій годині буде проведено День депутата в районній раді.
порядок денний  >
 
Сесія районної ради

Відповідно до розпорядження районної ради від 28.11.2018 року №128-р «Про скликання позачергової двадцять другої сесії районної ради VІІ демократичного скликання»  04 грудня 2018 року відбудеться позачергова двадцять друга сесія районної ради VІІ демократичного скликання (початок роботи об 11.00 годині).
порядок денний  >

Звіт голови

ЗВІТ

голови Верховинської районної ради за період з грудня 2017 по листопад 2018 року

Бюджет

Районний бюджет на 2019 рік

Проект бюджету

Проект районного бюджету на 2019 рік

Гранти / Проекти

ІНФОРМАЦІЯ

ЩОДО ОГОЛОШЕНИХ ГРАНТОВИХ КОНКУРСІВ

СТАНОМ НА 05.02.2019 Р.

Скачати

ІНФО


Проект Закону України "Про службу в органах місцевого самоврядування"

Декларування 2018

Рекомендації до чергового етапу електронного декларування

Рекомендації при роботі з Єдиним державним реєстром декларацій

Пам'ятка декларанту

Відео-роз'яснення щодо заповнення електронних декларацій

Стратегічний план

Стратегічний план розвитку Верховинського району та Рущанської долини повіту Марамуреш Румунії

Інвестпропозиції

Інвестиційна пропозиція


Гірськолижний комплекс"Кринта"

с.Красник Верховинського району Івано-Франківської області

скачати презентацію >

 

Інвестиційна пропозиція




Рекреаційно-відпочинковий комплекс

 в урочище Гаджина,

Бистрецької сільської ради Верховинського району Івано-Франківської області

скачати презентацію >

 

Інвестиційна пропозиція


Створення підприємництва з розвитку овець г
ірсько-карпатської породи на території Верховинського району з круглорічним утриманням поголів'я на високогірних пасовищах

переглянути презентацію >



***

cba_logo_ukr

Впровадження Проекту Європейського Союзу та Програми розвитку ООН  «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду - II» у Верховинському районі


переглянути презентацію >

Календар

«  Лютий 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728

Календар подій

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Погода