ВЕРХОВИНСЬКА РАЙОННА РАДА  

Звернення райради

[15.11.2012][Звернення]
Звернення по СЕС (0)
[15.11.2012][Звернення]
Зверення по казначейству (0)
[23.07.2011][Звернення]
Звернення (0)

Документи

[03.07.2017][Різне]
Договір про виконання робіт № 8/06 від 03.07.2017 (0)
[03.07.2017][Різне]
ПРОТОКОЛ №5 засідання комітету з конкурсних торгів Верховинської районної ради від 03.07.2017р. (0)
[20.06.2017][Різне]
ПРОТОКОЛ №4 засідання комітету з конкурсних торгів Верховинської районної ради від 20.06.2017р. (0)
[03.03.2015][Різне]
Відомості стосовно Іваночко Наталії Василівни відповідно до Закону України «Про очищення влади» (0)
[12.09.2014][Різне]
ПРОЕКТ РІЧНОГО ПЛАНУ ЗАКУПІВЕЛЬ на 2015 рік Верховинська селищна рада (0)

Благодійність

«Діти хочуть бачити усміхнену маму»: онкохворій лучанці потрібна допомога

"Благодійний фонд оборони Прикарпаття"

Код ЄДРПОУ - 39253430

МФО - 336677

рах. № 26000052511991

ПАТ КБ "ПРИВАТБАНК"

або на кредитну картку "Приватбанку": № 5169 3305 0029 1296

Місцеві ЗМІ

Верховинські Вісті №30
Народний часопис "Верховинські вісті"

Радіо "Вісті Верховини" 101,7 FM

Офіційні посилання

Статистика

Головна » 2017 » Серпень » 5 » ІV Карпатський Форум народовладдя – за посилення державних гарантій системи освіти в горах та розвиток гірських територій
13:15
ІV Карпатський Форум народовладдя – за посилення державних гарантій системи освіти в горах та розвиток гірських територій

 

          В результаті проведених зустрічей голови Верховинської районної ради Івана Шкіндюка з головою Верховної Ради України Андрієм Парубієм, міністром освіти і науки України Лілією Гриневич, 4 серпня 2017 року в  с. Криворівня Верховинського району Івано-Франківської області проведено на базі Верховинської районної ради Четвертий Карпатський Форум народовладдя.

          У Форумі взяли  участь міністр освіти і науки України Лілія Гриневич, народні депутати України Микола Княжицький, Олег Березюк, Іван Рибак, Олександр Шевченко, Сергій Соболєв, заступник голови Івано-Франківської обласної ради Сергій Басараб, заступник голови Івано-Франківської облдержадміністрації Ігор Пасічняк, ректор Прикарпатського Національного університету імені Василя Стефаника Ігор Цепенда, голови районних рад та начальники відділів освіти гірських регіонів Івано-Франківської, Закарпатської, Чернівецької та Львівської областей,  голови ОТГ Верховинщини, Косівщини, Коломийщини, Путильщини, депутати Верховинської районної ради, селищний та сільські голови, директори навчально-виховних закладів та голови профспілкових організацій Верховинського району.

         Гуцульщина споконвіку вітає гостей на рідній землі хлібом-сіллю, щирістю і добродушністю гірських сердець та неабиякою гостинністю. Гуцул і гуцулка  у барвистому автентичному одязі зустріли на подвір’ї Будинку культури Франкової Криворівні делегацію поважних гостей і вручили міністру освіти і науки України Лілії Гриневич запашний каравай на вишитому рушнику. Гуцульська мелодія троїстої народної музики супроводжує міністра, народних депутатів, керівників обласної влади голів районних рад гірських районів Україні та всіх гостей до зали Будинку культури, де у фойє виблискує веселкою дивовижних візерунків виставка декоративно-ужиткового мистецтва, на пленарне засідання Форуму.

До початку  роботи  Карпатського  Форуму  народовладдя   міністр освіти і науки України Лілія Гриневич, народні депутати України в супроводі голови районної ради Івана Шкіндюка та голови райдержадміністрації Олега Лютого відвідали високогірні школи району у с. Красноїллі та високогірному Перехресному (на висоті 1222 метри над рівнем моря), поспілкувалися з директорами, вчителями, учнями та їхніми батьками, вочевидь побачили важкодоступність гірської місцевості,  труднощі високогір’я, які доводиться долати школярам та вчителям кожної днини, йдучи до школи крутими гірським стежками по півгодини, годину, півтора. Надзвичайно важкі умови функціонування високогірних шкіл, матеріально-технічна база, відсутність доріг до високогірних шкіл та  інші природні й фінансові проблеми та непомірні труднощі навчально-виховного процесу у горах тепер побачили наяву і міністр освіти та науки, і депутати – й про побачене і почуте та необхідну державну політику щодо розвитку освіти у гірських регіонах вели мову на Форумі.

Їдучи дорогою, а вірніше бездоріжжям до місця проведення Форуму, зупинилися у с. Верхній Ясенів, де з присілка Варятин розпочинається за допомогою народного депутата України Олександра Шевченка капітальний ремонт автомобільної дороги державного значення Р-62 «Криворівня-Чернівці» на ділянці км 0 + 000 - км 13 + 800. Дорогу освячено, й фірма ПБС приступила активно до роботи.

          Про відкриття пленарного засідання Четвертого Карпатського Форуму народовладдя оголосив у залі Криворівнянського Будинку культури  голова Форуму, голова Верховинської районної ради Іван Шкіндюк. Звучить Державний Гімн. Іван Юрійович представляє Форуму поважних гостей, вручає подяку народному депутату України, голові Комітету з питань культури і духовності Миколі Княжицькому за вагомий особистий внесок у соціально-економічний та культурний розвиток Верховинського району і Гуцульщини  в цілому.

– Питання розвитку освіти у гірських регіонах України, забезпечення фінансуванням навчально-виховних закладів у повному обсязі, освітянська реформа, посилення державних гарантій для населених пунктів, які мають статус гірських та високогірних, підтримка законопроектів з розвитку гірських населених пунктів, розвиток інфраструктури у гірських регіонах  – питання та проблеми, які хвилюють і об’єднують усіх нас і які ми будемо обговорювати сьогодні на Карпатському Форумі народовладдя, – сказав голова Карпатського Форуму народовладдя, голова Верховинської районної ради Іван Шкіндюк і запросив до слова міністра освіти і науки України Лілію Гриневич, яка зазначила, що освіта у високогірних районах потребує значно більших фінансових вкладень, ніж школи, які працюють у кращих умовах. Дуже важливо на законодавчому рівні надати окремим населеним пунктам статус високогірних. Відтак визначити необхідні коефіцієнти для виділення коштів для будівництва доріг, обслуговування шкіл. Нам необхідно зберегти ці автентичні колоритні місцевості в Україні. Насамперед це стосується відновлення транспортної інфраструктури, звичайно ж шкіл, – підсумувала Міністр.

Голова комітету Верховної Ради з питань культури та духовності Микола Княжицький відзначив, що селища, села у високогірних районах мають свої унікальні культурні властивості. Він додав, що ми маємо зробити все, аби не втратити надбання, які народи, що живуть біля кордону України, зберегли впродовж тисячоліть.

У населених пунктах Закарпатської, Івано-Франківської, Львівської та Чернівецької областей у гірській місцевості функціонують 535 шкіл – було відмічено на Форумі. У них навчається 78,7 тис. учнів, що становить відповідно 3,2 від загальної кількості школярів в державі. Так, у Закарпатській області – 105 шкіл та майже 11тис. учнів; в Івано-Франківській – 245 шкіл, 46,8 тис. учнів; у Львівській – 157 шкіл, понад 15,5тис. учнів; у Чернівецькій – 28 навчальних закладів, понад 5,3 тис. учнів.

Високогірні селища, села  та їхні школи функціонують у тяжчих умовах, ніж решта українських ЗНЗ. Гірським районам притаманно швидке зношення доріг, повені, снігові замети, вітровії, бездоріжжя тощо. Тому потрібна Державна програма з розвитку освіти та в цілому Державна програма з розвитку гірських населених пунктів в України.

Таку думку активно підтримали усі виступаючі народні депутати Микола Княжицький, Олег Березюк, Іван Рибак, Олександр Шевченко, Сергій Соболєв, заступник голови Івано-Франківської обласної ради Сергій Басараб, заступник голови Івано-Франківської облдержадміністрації Ігор Пасічняк, ректор Прикарпатського Національеного університету імені Василя Стефаника Ігор Цепенда, голови районних рад гірських регіонів Івано-Франківської, Закарпатської, Чернівецької та Львівської областей.

Форум висловив підтримку і якнайшвидше прийняття у Верховній Раді України законопроектів «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення державних гарантій для гірських та високогірних населених пунктів»,  які внесли народні депутати України Княжицькм М.Л., Соболєв С.В., Рибак І.П., Величкович  М.Р., Лунченко В.В. та Довбенко М.В., та «Про спеціальний режим інвестиційної діяльності на території пріоритетного розвитку у гірських зонах України», внесений на розгляд парламенту народним депутатом України Рибаком І.П. та групою народних обранців. Це, без перебільшення,  надзвичайно важлива та суспільно значима подія  для жителів усього Карпатського регіону України. Метою законопроектів є посилення державних гарантій для населених пунктів, які мають статус гірських та високогірних, а також покращення соціального захисту громадян України, які проживають в таких населених пунктах. Держава має гарантувати стабільність спеціального режиму інвестиційної діяльності на гірських територіях пріоритетного розвитку Закарпатської, Івано-Франківської, Львівської та Чернівецької областей.

          З метою відстоювання законних прав та інтересів жителів населених пунктів, яким надано статус гірських, поліпшення якості життя територіальних громад Карпатського регіону створено Асоціацію органів місцевого самоврядування гірських районів України «Карпатський форум народовладдя». До Асоціації входять 25 гірських районів та 2 міські ради Закарпатської, Івано-Франківської, Львівської та Чернівецької областей. Це  громадська організація, консультативний та координаційний орган для захисту прав та спільних інтересів територіальних гірських регіонів України, сприяння місцевому та регіональному соціально-економічному та культурно-духовному розвитку.

        Форум затвердив Статуту Асоціації органів місцевого самоврядування,

яка покликана бути дієвим органом народовладдя і має стати  на  сторожі  державних  гарантій  соціально-економічного  розвитку гірських населених пунктів, постійно дбати про поліпшення якості життя горян та активно включитися у вирішення подальшої долі високогірних районів під час проведення децентралізації органів державної влади та адміністративно-територіальної реформи в Україні.

Карпатський Форум народовладдя прийняв три життєва важливі Звернення до Президента України, Голови Верховної Ради та Кабінету Міністрів України щодо вирішення життєво важливих проблем гірського регіону Карпат та подальшого його поступу уперед.

Завершуючи поважне зібрання на Верховинщині, голова Карпатського Форуму народовладдя Іван Шкіндюк щиро подякував Міністру освіти і науки України Лілії Гриневич, народним депутатам України за участь у роботі  та активну допомогу гірським населеним пунктам у їхньому подальшому розвитку і вирішенні назрілих проблем.

 

 

Переглядів: 548 | Додав: vrr

Пошук

Анонс подій

День депутата в районній раді
Відповідно до розпорядження голови районної ради від 10.01.2018 року №5-р 17 січня 2018 року об 11-ій годині буде проведено День депутата в районній раді.
порядок денний  >
 
Сесія районної ради

Відповідно до розпорядження районної ради від 28.11.2018 року №128-р «Про скликання позачергової двадцять другої сесії районної ради VІІ демократичного скликання»  04 грудня 2018 року відбудеться позачергова двадцять друга сесія районної ради VІІ демократичного скликання (початок роботи об 11.00 годині).
порядок денний  >

Звіт голови

ЗВІТ

голови Верховинської районної ради за період з грудня 2017 по листопад 2018 року

Бюджет

Районний бюджет на 2019 рік

Проект бюджету

Проект районного бюджету на 2019 рік

Гранти / Проекти

ІНФОРМАЦІЯ

ЩОДО ОГОЛОШЕНИХ ГРАНТОВИХ КОНКУРСІВ

СТАНОМ НА 05.02.2019 Р.

Скачати

ІНФО


Проект Закону України "Про службу в органах місцевого самоврядування"

Декларування 2018

Рекомендації до чергового етапу електронного декларування

Рекомендації при роботі з Єдиним державним реєстром декларацій

Пам'ятка декларанту

Відео-роз'яснення щодо заповнення електронних декларацій

Стратегічний план

Стратегічний план розвитку Верховинського району та Рущанської долини повіту Марамуреш Румунії

Інвестпропозиції

Інвестиційна пропозиція


Гірськолижний комплекс"Кринта"

с.Красник Верховинського району Івано-Франківської області

скачати презентацію >

 

Інвестиційна пропозиція




Рекреаційно-відпочинковий комплекс

 в урочище Гаджина,

Бистрецької сільської ради Верховинського району Івано-Франківської області

скачати презентацію >

 

Інвестиційна пропозиція


Створення підприємництва з розвитку овець г
ірсько-карпатської породи на території Верховинського району з круглорічним утриманням поголів'я на високогірних пасовищах

переглянути презентацію >



***

cba_logo_ukr

Впровадження Проекту Європейського Союзу та Програми розвитку ООН  «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду - II» у Верховинському районі


переглянути презентацію >

Календар

«  Серпень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Календар подій

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Погода