ВЕРХОВИНСЬКА РАЙОННА РАДА  

Звернення райради

[15.11.2012][Звернення]
Звернення по СЕС (0)
[15.11.2012][Звернення]
Зверення по казначейству (0)
[23.07.2011][Звернення]
Звернення (0)

Документи

[03.07.2017][Різне]
Договір про виконання робіт № 8/06 від 03.07.2017 (0)
[03.07.2017][Різне]
ПРОТОКОЛ №5 засідання комітету з конкурсних торгів Верховинської районної ради від 03.07.2017р. (0)
[20.06.2017][Різне]
ПРОТОКОЛ №4 засідання комітету з конкурсних торгів Верховинської районної ради від 20.06.2017р. (0)
[03.03.2015][Різне]
Відомості стосовно Іваночко Наталії Василівни відповідно до Закону України «Про очищення влади» (0)
[12.09.2014][Різне]
ПРОЕКТ РІЧНОГО ПЛАНУ ЗАКУПІВЕЛЬ на 2015 рік Верховинська селищна рада (0)

Благодійність

«Діти хочуть бачити усміхнену маму»: онкохворій лучанці потрібна допомога

"Благодійний фонд оборони Прикарпаття"

Код ЄДРПОУ - 39253430

МФО - 336677

рах. № 26000052511991

ПАТ КБ "ПРИВАТБАНК"

або на кредитну картку "Приватбанку": № 5169 3305 0029 1296

Місцеві ЗМІ

Верховинські Вісті №30
Народний часопис "Верховинські вісті"

Радіо "Вісті Верховини" 101,7 FM

Офіційні посилання

Статистика

Головна » 2012 » Червень » 13 » Дванадцята позачергова сесія районної ради VІ демократичного скликання
16:54
Дванадцята позачергова сесія районної ради VІ демократичного скликання

 Захист державної української мови – святий і священний обов’язок кожного свідомого патріота-українця

 Відповідно до розпорядження голови районної ради, 13 червня 2012 року у приміщенні залу засідань районної ради проведено дванадцяту позачергову сесію районної ради VІ  демократичного  скликання.

Сесія розглянула питання «Про звернення районної  ради  на захист української мови.

Виступаючи у даному питання, голова районної ради Ярослав Кікінчук наголосив, що, згідно зі ст. 10 Конституції України, державною мовою в Україні є українська мова. Держава забезпечує всебічний розвиток і функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України. В Україні гарантується вільний розвиток, використання і захист російської, інших мов національних меншин України. Держава сприяє вивченню мов міжнародного спілкування. Застосування мов в Україні гарантується Конституцією України та визначається законом.

          Районна рада схвалила звернення до Президента України В.Януковича, Верховної Ради України щодо недопущення запровадження в Україні другої державної мови та неприйняття Закону "Про засади державної мовної політики” у другому читанні. За дане рішення консолідовано проголосували          усі присутні на сесії 31 депутат районної ради. Звернення районної ради на захист української мови надіслано Президенту України В.Януковичу та Верховній Раді України. Текст звернення опубліковано в районній газеті «Верховинські вісті» та оприлюднено по районному радіомовленню. Рекомендувати селищному та сільським головам провести сесії селищної та сільських рад на підтримку звернення районної ради на захист української мови.

 

                                                                                                                       Президенту України

                                                                                          Віктору Януковичу

                                                                                              

                                                                                                                       Верховній Раді України

 

ЗВЕРНЕННЯ

 

         Ми, депутати Верховинської районної ради, висловлюємо глибоке обурення спробою більшої частини народних депутатів України прийняти дискримінаційний щодо української мови законопроект «Про засади державної мовної політики», спрямований на підрив статусу української мови як державної та витіснення її з ужитку в більшості областей України.

         Ми висловлюємо рішучий протест проти порушення мовних прав українців, впровадження другої державної мови – російської,  що може призвести до поновлення політики русифікації у країні, втрати національної  ідентичності українського народу, роз’єднання регіонів та міжнаціональної ворожнечі.

         Відповідно до статті 10 Конституції України, державною мовою в Україні є українська мова. В Україні гарантується вільний розвиток, використання і захист російської, інших мов національних меншин. Більшість ключових положень проголосованого депутатами у Верховній Раді в першому читанні проекту Закону «Про засади державної мовної політики» суперечить нормам Конституції України, Європейській Хартії регіональних або міноритарних мов, наносить величезну шкоду розвитку України як цивілізованої правової європейської держави.

         Законопроект передбачає застосування заходів з використання регіональних мов або мов меншин при наявності 10 відсотків носіїв регіональної мови на окремій території. Такого критерію немає в жодному міжнародно-правовому акті. Це зроблено з однією метою –  забезпечити використання переважно російської мови поряд або замість української, як державної, на більшій частині території України.

На територіях, де мові надали регіональний статус, мовою роботи, діловодства і документації органів державної влади та органів місцевого самоврядування, мовою офіційних оголошень, повідомлень може бути виключно регіональна мова, про українську там можна забути. Більше того, у листуванні цих органів з органами державної влади вищого рівня дозволяється застосовувати цю регіональну мову. Посадові і службові особи, судді мають спілкуватися з відвідувачами, здійснювати судове провадження регіональною мовою. Акти місцевих органів державної влади та органів місцевого самоврядування приймаються і публікуються або державною, або регіональною мовою. В освіту повертається стара норма про вибір мови за заявою «батьків». Згідно з законопроектом, «потреба громадян у мові навчання визначається в обов’язковому порядку за заявами про мову навчання, які надаються учнями, студентами при вступі до державних і комунальних навчальних закладів, а також, у разі потреби, у будь-який час періоду навчання». Саме за цією формулою здійснювалася русифікація в Україні в радянські часи…

Прийняття рішення щодо надання статусу регіональної мови, згідно з законопроектом, приймається місцевими радами. У результаті, україномовним громадам у південно-східних регіонах буде нав’язано офіційний статус російської, як це уже було в колоніальний період вітчизняної історії.  З 27 регіонів російська мова стане регіональною в 13 регіонах України, у т.ч. у столиці; кримськотатарська – в АР Крим, угорська – в Закарпатській області, румунська – в Чернівецькій. Абсурдність такої ситуації ілюструється на прикладі Чернівецької та Закарпатської областей – в повністю українських районах службовці органів влади (аж до сільського голови) повинні володіти румунською та угорською мовою. Аналогічна ситуація в переважно, а часто й фактично виключно, в україномовних сільських районах Харківської, Сумської, Дніпропетровської, Херсонської, Одеської, Запорізької, Миколаївської областей. Фактично йтиметься про поновлення їх цілеспрямованої русифікації на рівні державної політики.

Такий вибухонебезпечний проект  «мовного» закону може призвести до дестабілізаційних процесів у державі, міжнаціональної напруги, протистояння громадян та порушення громадянського спокою у суспільстві. Глибоке занепокоєння довкола питання функціонування мов висловлюють Всеукраїнська Рада церков і релігійних організацій, провідні українські правозахисники, письменники, лауреати національної премії імені Тараса Шевченка, професори Києво-Могилянської академії тощо. Вони закликають державних, політичних і громадських діячів усіх рівнів дотримуватися Конституції, не перетворювати мовне питання на предмет протистояння, не сіяти навколо його розв’язання ворожнечу й ненависть, пам’ятати про відповідальність за наслідки своїх рішень і дій перед народом і Богом.

         Ми закликаємо парламент відмовитися від прийняття цього антиконституційного документа, який суперечить національним інтересам України і загрожує громадянському миру в нашому спільному домі – Україні. Прийняття такого закону було б злочином проти української нації. Коли зникає мова, культура, історична пам’ять, ідентична самобутність нації – гине держава та її народ.

         Ми закликаємо гаранта Конституції України – Главу держави Віктора Януковича, Голову Верховної ради України Володимира Литвина, свідомих парламентарів – патріотів-державників зупинити шалений наступ на рідну українську мову, забезпечити всебічну підтримку, розвиток і функціонування української мови в діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування, в усіх сферах суспільного життя на всій території України, стати на захист національних цінностей, єднання народу України та цілісності незалежної Української держави.

З усією відповідальністю заявляємо, що готові стати на захист єдиної державної української мови, національної гідності, державного суверенітету України та конституційних прав і свобод українського народу.

 

                                           Прийнято на дванадцятій позачерговій сесії      

                                           Верховинської  районної  ради   шостого

                                           демократичного скликання 13 червня 2012 року                                                        

                                               

 

 

Переглядів: 656 | Додав: Василь

Пошук

Анонс подій

День депутата в районній раді
Відповідно до розпорядження голови районної ради від 10.01.2018 року №5-р 17 січня 2018 року об 11-ій годині буде проведено День депутата в районній раді.
порядок денний  >
 
Сесія районної ради

Відповідно до розпорядження районної ради від 28.11.2018 року №128-р «Про скликання позачергової двадцять другої сесії районної ради VІІ демократичного скликання»  04 грудня 2018 року відбудеться позачергова двадцять друга сесія районної ради VІІ демократичного скликання (початок роботи об 11.00 годині).
порядок денний  >

Звіт голови

ЗВІТ

голови Верховинської районної ради за період з грудня 2017 по листопад 2018 року

Бюджет

Районний бюджет на 2019 рік

Проект бюджету

Проект районного бюджету на 2019 рік

Гранти / Проекти

ІНФОРМАЦІЯ

ЩОДО ОГОЛОШЕНИХ ГРАНТОВИХ КОНКУРСІВ

СТАНОМ НА 05.02.2019 Р.

Скачати

ІНФО


Проект Закону України "Про службу в органах місцевого самоврядування"

Декларування 2018

Рекомендації до чергового етапу електронного декларування

Рекомендації при роботі з Єдиним державним реєстром декларацій

Пам'ятка декларанту

Відео-роз'яснення щодо заповнення електронних декларацій

Стратегічний план

Стратегічний план розвитку Верховинського району та Рущанської долини повіту Марамуреш Румунії

Інвестпропозиції

Інвестиційна пропозиція


Гірськолижний комплекс"Кринта"

с.Красник Верховинського району Івано-Франківської області

скачати презентацію >

 

Інвестиційна пропозиція




Рекреаційно-відпочинковий комплекс

 в урочище Гаджина,

Бистрецької сільської ради Верховинського району Івано-Франківської області

скачати презентацію >

 

Інвестиційна пропозиція


Створення підприємництва з розвитку овець г
ірсько-карпатської породи на території Верховинського району з круглорічним утриманням поголів'я на високогірних пасовищах

переглянути презентацію >



***

cba_logo_ukr

Впровадження Проекту Європейського Союзу та Програми розвитку ООН  «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду - II» у Верховинському районі


переглянути презентацію >

Календар

«  Червень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Календар подій

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Погода