ВЕРХОВИНСЬКА РАЙОННА РАДА  

Звернення райради

[15.11.2012][Звернення]
Звернення по СЕС (0)
[15.11.2012][Звернення]
Зверення по казначейству (0)
[23.07.2011][Звернення]
Звернення (0)

Документи

[03.07.2017][Різне]
Договір про виконання робіт № 8/06 від 03.07.2017 (0)
[03.07.2017][Різне]
ПРОТОКОЛ №5 засідання комітету з конкурсних торгів Верховинської районної ради від 03.07.2017р. (0)
[20.06.2017][Різне]
ПРОТОКОЛ №4 засідання комітету з конкурсних торгів Верховинської районної ради від 20.06.2017р. (0)
[03.03.2015][Різне]
Відомості стосовно Іваночко Наталії Василівни відповідно до Закону України «Про очищення влади» (0)
[12.09.2014][Різне]
ПРОЕКТ РІЧНОГО ПЛАНУ ЗАКУПІВЕЛЬ на 2015 рік Верховинська селищна рада (0)

Благодійність

«Діти хочуть бачити усміхнену маму»: онкохворій лучанці потрібна допомога

"Благодійний фонд оборони Прикарпаття"

Код ЄДРПОУ - 39253430

МФО - 336677

рах. № 26000052511991

ПАТ КБ "ПРИВАТБАНК"

або на кредитну картку "Приватбанку": № 5169 3305 0029 1296

Місцеві ЗМІ

Верховинські Вісті №30
Народний часопис "Верховинські вісті"

Радіо "Вісті Верховини" 101,7 FM

Офіційні посилання

Статистика

Головна » 2013 » Травень » 22 » На сповідь – до Тараса
17:16
На сповідь – до Тараса

            До серця і душі великого Кобзаря, Пророка України Тараса Шевченка, що засівав соборними зернами волі лиху недолю покріпаченого народу, кожен іде своєю дорогою. З усіх чотирьох полюсів стражденної Української держави. З усіх сторін сущої планети «Земля». До Святині Святинь Української Нації – Чернечої гори у Каневі. До місця вічного спочинку великого Тараса. Щоб пригорнутися власним серцем і душею до серця і душі славетного Кобзаря, який вірив і наближав рідному українству святої вольності величний світ, де «буде син і буде мати, і будуть люди на землі».


            Люди приходять до високої Чернечої гори на щиру розмову зі своїм духовним Батьком, на сповідь перед власною совістю, аби Тарас їх благословив на добрі справи, які вони будуть чинити, розійшовшись та роз’їхавшись рідними теренами і великими світами з цієї славної канівської землі, бо таки настав омріяний поетом

 

 Благословен той день і час.
 Коли прослалась килимами

 Земля, яку сходив Тарас
 Малими босими ногами.

 

На сповідь до Тараса подалися з української твердині – Карпатських гір горяни-верховинці у переддень перепоховання Кобзаря. П’ятдесят вісім днів поет покоївся у Петербурзі, потім його тіло перевезено до Москви. Звідтіля останній шлях поета пролягав через Серпухов, Тулу, Орел, Кроми, Дмитровськ, Сєвськ, Глухів, Кролевець, Батурин, Ніжин, Носівку, Бобровицю, Бровари до Києва. Упрігшись у віз, студенти університету Святого Володимира привезли домовину на Поділ, до церкви Різдва Христового, де з Тарасом попрощалися письменники, поети, київське студентство та вся українська громада. Восьмого (двадцятого) травня 1861 року о сьомій годині ранку домовину з тілом Шевченка пароплав «Кременчук» поніс на могутніх хвилях Дніпра до отчого краю – до Канева. На рідній землі, в Успенському соборі, який возведено ще за часів Київської Русі у 1144 році, земляки складали своєму Батькові щирі молитви і прощалися.  22 травня в Успенському храмі відслужили панахиду. «Винесли гроб, поклали на козацький віз, накрили червоною китайкою. Замість волів впрягся люд хрещений, і повезли діти свого батька, що повернувся з далекого краю до свого дому», – такий спомин залишив для історії вірний друг Кобзаря Григорій Чехівський, який наполіг на тому, аби сповнили діти Батьків Заповіт і поховали його на високій Чернечій горі: «щоб лани широкополі, і Дніпро, і кручі було видно, було чути, як реве ревучий…» В останні роки життя Шевченко думав звести на Чернечій горі власний дім і оселитися в ньому, та знайшов тут «тихе пристанище і спокій…».




До священного місця вічного спочинку Кобзаря прибула делегація Верховинського району у складі 50 чоловік – працівники районної державної адміністрації, районної ради, підприємств, установ та організацій. Поїздка зорганізована районною владою, обкомом та районним комітетом профспілки працівників державних установ за фінансової підтримки державних підприємств «Верховинське лісове господарство», «Гринявське лісове господарство» та Верховинського районного лісгоспу. Верховинці зробили гідний для наслідування галичан почин і першими на Івано-Франківщині у контексті проведення заходів зі святкування в наступному році 200-річного ювілею Тараса Шевченка відвідали Українську Святиню на Чернечій горі.

Звучить невмирущий «Заповіт». Делегація верховинців покладає живі квіти до пам’ятника Тараса, доземно вклоняється перед його величчю і світлою пам’яттю. Горяни складають щиру молитву за вічний упокій душі великого поета. Співають біля підніжжя монумента «Як умру, то поховайте…» Пісню-Заповіт підхоплюють синєводи могутнього широкого Дніпра і розносять стоголосим вічним гомоном про всій українській землі. На згадку про перебування гуцулів біля Тарасової могили – незабутня фотографія делегації горян у барвистих вишиванках біля пам’ятника Українському Пророку. 

Опісля верховинці відвідали Канівський Національний історико-культурний заповідник, в якому 23 серпня 2010 року, у День державного прапора, напередодні Дня незалежності України, після довготривалої реконструкції  було урочисто відкрито нову експозицію на Тарасовій горі. Ми ознайомилися з основними розділами музею Тараса Шевченка: «Муза», «Доля» та «Слава», які ведуть кожного прибулого сюди чоловіка у світ Шевченка-художника та представляють його сучасників, розповідають про дитинство, формування світогляду Кобзаря, його творчий шлях, надії, сподівання і розчарування, представляють образ Тараса Шевченка та Тарасової гори, історії України художниками різних поколінь тощо. І насамкінець – у Книзі почесних відвідувачів Національного історико-культурного заповідника Т.Г.Шевченка зроблено пам’ятний запис зі щирою вдячністю Шевченковому краю та Канівській землі, яка дала світові великого поета, правдоборця та Пророка Української Нації.




У рамках відвідин Шевченківського Національного Заповідника делегація Верховинського району зустрілася з головою Канівської районної ради Михайлом Андрійовичем Балою та відповідальними працівниками ради в контексті обміну досвідом роботи органів державної виконавчої влади та органів місцевого самоврядування Канівщини і Верховинщини, соціально-економічного та культурно-духовного розвитку регіонів, подальшої активної співпраці на теренах розвою Гуцульщини та Шевченкового краю, будівництва Вільної і Незалежної Самостійної Соборної Української Держави.

Відвідавши Українську Святиню, сповнені незабутніми враженнями від побаченого, почутого, осмисленого та одухотворені неймовірною енергетикою і душевною наснагою, ми полишали Батьківщину Тараса Шевченка, щоб невдовзі повернутися до Канівської землі, до духовного Батька України знову. Дорогою додому не переставали милуватися цим милим і чарівним благодатним краєм. Не переставали милуватися і подивовувалися працьовитості трудівничих рук черкащан. Бо «лани широкополі», як писав великий Кобзар, – сьогодні усі, що до однієї, заґаздовано – виорано, посіяно і посаджено. І дружні сходи повсюдно заврожаїли Тарасову землю. Буде новий добротний урожай. Буде хліб і до хліба. І буде вічно процвітати і повнитися врожаями і канівська, і вся велика Українська Матінка-земля. І розквітне білим калиновим цвітом Вільна і Незалежна Українська Україна.

 

Василь Нагірняк
учасник поїздки до

Шевченкової Святині
Переглядів: 718 | Додав: vrr

Пошук

Анонс подій

День депутата в районній раді
Відповідно до розпорядження голови районної ради від 10.01.2018 року №5-р 17 січня 2018 року об 11-ій годині буде проведено День депутата в районній раді.
порядок денний  >
 
Сесія районної ради

Відповідно до розпорядження районної ради від 28.11.2018 року №128-р «Про скликання позачергової двадцять другої сесії районної ради VІІ демократичного скликання»  04 грудня 2018 року відбудеться позачергова двадцять друга сесія районної ради VІІ демократичного скликання (початок роботи об 11.00 годині).
порядок денний  >

Звіт голови

ЗВІТ

голови Верховинської районної ради за період з грудня 2017 по листопад 2018 року

Бюджет

Районний бюджет на 2019 рік

Проект бюджету

Проект районного бюджету на 2019 рік

Гранти / Проекти

ІНФОРМАЦІЯ

ЩОДО ОГОЛОШЕНИХ ГРАНТОВИХ КОНКУРСІВ

СТАНОМ НА 05.02.2019 Р.

Скачати

ІНФО


Проект Закону України "Про службу в органах місцевого самоврядування"

Декларування 2018

Рекомендації до чергового етапу електронного декларування

Рекомендації при роботі з Єдиним державним реєстром декларацій

Пам'ятка декларанту

Відео-роз'яснення щодо заповнення електронних декларацій

Стратегічний план

Стратегічний план розвитку Верховинського району та Рущанської долини повіту Марамуреш Румунії

Інвестпропозиції

Інвестиційна пропозиція


Гірськолижний комплекс"Кринта"

с.Красник Верховинського району Івано-Франківської області

скачати презентацію >

 

Інвестиційна пропозиція




Рекреаційно-відпочинковий комплекс

 в урочище Гаджина,

Бистрецької сільської ради Верховинського району Івано-Франківської області

скачати презентацію >

 

Інвестиційна пропозиція


Створення підприємництва з розвитку овець г
ірсько-карпатської породи на території Верховинського району з круглорічним утриманням поголів'я на високогірних пасовищах

переглянути презентацію >



***

cba_logo_ukr

Впровадження Проекту Європейського Союзу та Програми розвитку ООН  «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду - II» у Верховинському районі


переглянути презентацію >

Календар

«  Травень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Календар подій

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Погода