ВЕРХОВИНСЬКА РАЙОННА РАДА  

Звернення райради

[15.11.2012][Звернення]
Звернення по СЕС (0)
[15.11.2012][Звернення]
Зверення по казначейству (0)
[23.07.2011][Звернення]
Звернення (0)

Документи

[03.07.2017][Різне]
Договір про виконання робіт № 8/06 від 03.07.2017 (0)
[03.07.2017][Різне]
ПРОТОКОЛ №5 засідання комітету з конкурсних торгів Верховинської районної ради від 03.07.2017р. (0)
[20.06.2017][Різне]
ПРОТОКОЛ №4 засідання комітету з конкурсних торгів Верховинської районної ради від 20.06.2017р. (0)
[03.03.2015][Різне]
Відомості стосовно Іваночко Наталії Василівни відповідно до Закону України «Про очищення влади» (0)
[12.09.2014][Різне]
ПРОЕКТ РІЧНОГО ПЛАНУ ЗАКУПІВЕЛЬ на 2015 рік Верховинська селищна рада (0)

Благодійність

«Діти хочуть бачити усміхнену маму»: онкохворій лучанці потрібна допомога

"Благодійний фонд оборони Прикарпаття"

Код ЄДРПОУ - 39253430

МФО - 336677

рах. № 26000052511991

ПАТ КБ "ПРИВАТБАНК"

або на кредитну картку "Приватбанку": № 5169 3305 0029 1296

Місцеві ЗМІ

Верховинські Вісті №30
Народний часопис "Верховинські вісті"

Радіо "Вісті Верховини" 101,7 FM

Офіційні посилання

Статистика

Головна » 2016 » Липень » 22 » Демарш депутатів БПП «Солідарність» під орудою голови РДА Олега Лютого
13:44
Демарш депутатів БПП «Солідарність» під орудою голови РДА Олега Лютого

Друге пленарне засідання четвертої сесії районної ради сьомого демократичного скликання, яке проходило у вівторок, 19 липня, розпочалося із вшанування хвилиною мовчання усіх Героїв АТО, які загинули в боях з московським агресором на сході України. Після парох Церкви Різдва Пресвятої Богородиці села Криворівня о. Іван Рибарук виступив перед присутніми депутатами, яких зібралося на сесії 28 чоловік, з духовною проповіддю та Святою Молитвою на спільну працю заради соціально-економічного розвитку отчого краю та милої і любої Гуцульщини.

Випереджаючи події сесійного засідання, які, заради справедливості та звіту перед виборцями, ми зобов’язані оприлюднити, не оминаючи гострих кутів, скажемо відкрито і відверто: на превеликий жаль, депутати Блоку Петра Порошенка «Солідарність» та представники виконавчої влади району на чолі з головою райдержадміністрації Олегом Лютим не почули мудрих настанов священика на конструктивну працю, на спільне вирішення надзвичайно важливих питань районного бюджету, очікуваної мережі установ і закладів освіти, проблем з невиплатою заробітної плати працівникам охорони здоров’я  і вдалися до заколоту – готові  були зірвати роботу сесії.

Голова районної ради Іван Шкіндюк відкрив сесію та озвучив уточнений на президії районної ради порядок денний. Голова райдержадміністрації, депутат районної ради Олег Лютий попросив слова, заявивши про те, що в нього є суттєві зауваження до порушення регламенту внесення питань на розгляд комісій та сесії районної ради. При цьому не назвав жодного аргументу щодо їх порушення. «Зміни до статутів комунальних підприємств, – сказав Олег Валерійович,  – дещо недопрацьовані апаратом районної ради. Тому я не бачу можливості сьогодні розглядати питання щодо комунальних підприємств. Ми пробували годину назад ці питання узгодити, в нас не вийшло, тому я просив би надати по дві хвилини керівнику фракції Нечаю М.М. і профільному заступнику Скуматчуку Я.Ю. для певної конкретики, щоб всі розуміли, про що йдеться. Це, власне, питання, що стосується порядку денного, розгляду тих чи інших питань. Я наполягаю на цьому».

Подиву не викликає наполягання голови РДА послугуватися  вірнопідданими, адже самому очільнику виконавчої влади району вкотре забракло конкретики.

Голова районної ради та законослухняні депутати погодилися на таку пропозицію й надали слово для виступу і депутату, і заступнику голови РДА. Каменем спотикання з абсолютно незрозумілих у сесійному залі причин стало питання «Про затвердження примірного Статуту комунального загальноосвітнього навчального закладу». Відповідно до рішення районної ради від 24 червня 1998 року, всі загальноосвітні школи району перебувають у переліку підприємств та об’єктів, які належать до районної комунальної власності.

Чи не усі районні ради області уже провели дану роботу, привівши статути навчально-виховних закладів у відповідність до Законів України «Про освіту», «Про  місцеве  самоврядування  в  Україні»   та   інших  нормативно - правових актів. Аби було зрозуміліше, процитуємо  дві   статті   Закону  України  «Про  освіту», які  регламентують прийняття нових редакцій Статутів комунальних загальноосвітніх навчальних закладів району.

Стаття 20. Керівник навчального закладу. Частина четверта: «Керівники навчальних закладів, що є комунальною власністю, призначається органом виконавчої влади Автономної Республіки Крим у сфері освіти, відповідними обласними, міськими, районними органами управління освітою за попереднім погодженням з місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування». Частина п’ята: «Керівники навчальних закладів, заснованих на інших формах власності, призначаються їх засновниками або уповноваженими ними органами за попереднім погодженням з відповідними органами управління освітою місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування».

Розділ четвертий підготовленого та затвердженого на сесії районної ради 19 липня примірного Статуту комунального загальноосвітнього навчального закладу району в частині 4.1. гласить: Управління загальноосвітнім навчальним закладом здійснюється його Засновником – Верховинською районною радою, Верховинською районною державною адміністрацією і утвореним нею органом управління освітою в межах повноважень, визначених законодавством України. Безпосереднє керівництво загальноосвітнім навчальним закладом  здійснює його директор, який призначається і звільняється з посади відповідним органом управління освітою за погодженням із Верховинською районною радою та Верховинською районною державною адміністрацією шляхом укладення (переукладення, продовження) контракту з дотриманням вимог законодавства про працю терміном на 3 (три) роки.

Так гласить Закон, а його намагалися трактувати по-своєму, завести в оману і депутатів ради, і всіх присутніх на сесії запрошених. Диву даєшся у правовому нігілізмі деяких виступаючих.

Отож, слово надано депутату районної ради, представнику фракції БПП «Солідарність» Михайлу Нечаю. Він почав виступ з того, що висловлює думку фракції «Солідарність» у районній раді, яка мала засідання перед початком сесії. Переконував депутатів, що питання погодження примірних статутів навчальних закладів потрібно перенести на наступне пленарне засідання, яке би могло відбутися через декілька днів після детального вивчення виконавчою владою району, яка має суттєві претензії до даного питання. На засіданні президії, констатував Михайло Михайлович, голова районної ради Іван Юрійович, бо правду треба говорити, приніс 6 листів, з якими районна рада зверталася до райдержадміністрації – 5 з них, і з одним листом –  до начальника відділу освіти РДА Василя Гуцуляка, й мотивував тим, що ні на один з листів рада конкретної відповіді не отримала. Далі говорив про, на його думку, незаконність розгляду даного питання на сесії, яке буде підлягати перегляду або відмінено відповідними органами, які мають на це право.

Знову взяв слово Олег Лютий, який попросив заступника Ярослава Скуматчука прояснити ситуацію з листами, надісланими районною радою щодо винесення даного питання на розгляд сесії і чому вони залишилися без реагування та відповіді. Потрібно розставити всі крапки над «І».

Заступник голови РДА цитував статті законів, окремі положення постанов Кабінету Міністрів України, – і не дав конкретної відповіді на дане питання.

Робити нічого. Так виглядало неозброєним оком, що сценарій цього демаршу, заколотного плану голови РДА було відшліфовано ще звечора 18 липня. Підводиться з місця Олег Валерійович і довершує ганебну акцію заколотників: «Відповідно до тих порушень, які були допущені при внесенні питань розгляду регламенту сесії районної ради, я не бачу можливості керівникам управлінь і відділів районної державної адміністрації, які були повідомлені в самий останній момент про ті питання, які мають розглядатися на сесії як до комунального господарства, шкіл садочків і всього решта, я не бачу можливості голосувати за порядок денний і приймати участь в сесії, яка не підготовлена відповідно до регламенту. Тому я прошу начальників управлінь і відділів РДА покинути зал засідань і приступити до роботи. І як член фракції Блоку Петра Порошенка закликаю до того самого і депутатів». Кінець речитативу цитати.

На заклик голови райдержадміністрації Олега Лютого начальники управлінь і відділів та депутати БПП «Солідарність» демонстративно, на очах у депутатського корпусу та всіх запрошених керівників підприємств, установ і організацій, селищного й сільських голів, представників громадських організацій району ганебно покидають зал засідань.

Ми не будемо коментувати ось такий вчинок поважного високопосадовця району та іже з ним його послушного оточення – оце саме той випадок, коли оцінку дадуть відповідні органи, які мають на це право. Так казав у своєму виступі Михайло Нечай. Ми переконані, що справедливо оцінять такий демарш й обов’язково скажуть своє слово жителі району, виборці та вся громадськість Верховинщини. Виглядало оте добре зрежисоване дійство, направду, як у давні добрі часи тоталітарного керівництва: наказав вождь – і всі послушники підкорились волі правителя. Невже забули, що після Революції Гідності настали зовсім інші часи. А за що гинуть наші хлопці на Донбасі? Невже за те, аби такі горе-керівники та депутати БПП «Солідарність» робили заколот на сесійних засіданнях і ось так, з погорда, з почуттям зверхності та зневаги до колег-депутатів і всіх присутніх у залі себе поводили!?

Настала пора держати одвіт перед народом за свої дії, за свої державницькі справи  перед громадою Верховинщини. Депутати, які зосталися в залі, а їх налічувалося 20 чоловік, вимагають відповідно до Закону «Про місцеве самоврядування в Україні» якнайшвидше заслухати на сесійних засіданнях ради звіти голови райдержадміністрації Олега Лютого, його заступників, керівників управлінь, відділів та інших структурних підрозділів райдержадміністрації про виконання  програми соціально-економічного та культурного розвитку, рішень ради із зазначених питань, а також про здійснення  районною  державною   адміністрацією   делегованих   їй   радою повноважень. Районна рада має на це законне право, визначене незалежною Українською державою.

Пора вже сказати правду людям про бездіяльність райдержадміністрації та його керівника у плані соціально-економічного та культурного розвитку району, бо район занепадає на очах, його розтягують, розривають на всі боки,  затягують насильно, за наказом зверху, без волі громади у територіальні об’єднані громади. І саме райдержадміністрація цю безбожну децентралізацію  «благословляє». Район нидіє. Люди зубожіють. Натомість цілодобово ревуть машини і з карпатським золотом – лісом, який вивозиться кругляком з району. Багаті далі багатіють. Чи створено хоча б якесь підприємство у районі? Не створено. Чи бачимо поступ у туристичній галузі? Абсолютно ні. Інвестиційні проекти з будівництва туристично-відпочинкових комплексів заморожено. Верховинський район – єдиний в Україні, який немає районного Будинку культури. Райдержадміністрація не спромоглася і цього року зробити елементарне – виготовити проектно-кошторисну документацію на спорудження Будинку культури. Співоче поле заростає бур’янами. За пів року жодного культурно-відпочинкового вечора для молоді на Співочому полі. Ганьба. Натомість начальник відділу культури РДА Василь Кімейчук (якого той же голова РДА Олег Лютий звільнив з посади начальника управління праці та соціального захисту населення, а потім незрозуміло за які заслуги доручив керувати культурою району) робить спроби звільнення молодих, перспективних культпрацівників з роботи. Петрові Марусяку, який давно уже заслуговує на звання «Заслужений артист України» і якого одним помахом пера звільнили з роботи – і по сьогодні не знайшлося місця роботи у галузі культури. Нонсенс. Людина, яка, можливо, робить більше за десяток бездарів, відсувають у бік. Відбуваються речі, які не вкладаються у здоровий глузд людини. Доки буде творитися ось таке безчинство і свавілля у районі? Пора відповідати за свої гріхи, за свою бездіяльність. Тому звіти вищеназваних керівників обов’язково будуть заслухані депутатами, яких обирали виборці району, на сесійному засіданні районної ради.

Повертаючись до сесійного засідання, констатуємо, що після наглого демаршу депутатів Блоку Петра Порошенка «Солідарність» та представників виконавчої влади району на чолі з головою райдержадміністрації Олегом Лютим депутати не піддалися наглій спробі зірвати роботу ради, яка за наявності кворуму (20 депутатів) продовжила свою роботу.

На сесії розглянуто наступні питання: «Про підсумки виконання районного бюджету за перше півріччя 2016 року», «Про внесення змін до районного бюджету на 2016 рік», «Про затвердження примірного Статуту комунального загальноосвітнього навчального закладу району», «Про присвоєння Перехресненській ЗОШ І-ІІ ступенів імені видатного педагога і громадського діяча Гуцульщини Михайла Вахнюка», «Про реорганізацію Голошинської загальноосвітньої школи І ступеня Верховинського району Івано-Франківської області», «Про очікувану мережу установ і закладів освіти в 2016 – 2017  навчальному році», «Про затвердження нової редакції Статуту комунального підприємства «Госпрозрахункове проектно-виробниче архітектурно-планувальне бюро», «Про затвердження тарифів на вивіз твердих побутових відходів», «Про роботу Верховинського комбінату комунальних підприємств щодо збирання та вивезення твердих побутових відходів», «Про звернення районної ради щодо фінансування медичної галузі району», «Про роботу редакції газети «Верховинські вісті» з висвітлення питань національного і духовного відродження у районі», «Про надання дозволу Верховинській центральній районній лікарні на списання основних засобів», «Про надання згоди на вилучення земельних ділянок лісогосподарського призначення», «Про виконання рішення районної ради від 24.12.2015 року «Про депутатський запит М.Зеленчука», «Про виконання рішення районної ради від 26.01.2016 року «Про депутатський запит Ю.Ванджурака», «Про виконання рішення районної ради від 26.01.2016 року «Про депутатський запит Ю.Філипчука», «Про створення робочої групи щодо вивчення питання приєднання с. Устеріки до Білоберізької ОТГ».

З обговорюваних питань районна рада прийняла відповідні рішення. Вони будуть прокоментовані та видрукувані на сторінках районної газети «Верховинські вісті» у наступних номерах районного часопису. На цьому четверта сесія районної ради, друге пленарне засідання, завершила свою роботу.

                            Депутати районної ради:

Шкіндюк І.Ю.                                    Мартищук М.Ф.

Маківничук І.М.                                Сапріянчук О.П.

Мицканюк В.В.                                 Філипчук Ю.Ю.

Ванджурак Ю.І.                                Рибенчук М.В.

Федюк В.Т.                                        Сумарук В.І

Зеленчук В.І.                                     Сухарчук А.М.

Глушко В.І.                                       Філипчук Д.І.

Зеленчук М.В.                                   Сумарук І.П.

Соломійчук О.В.                               Чубатько О.С.

Кікінчук Г.М.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Переглядів: 537 | Додав: vrr

Пошук

Анонс подій

День депутата в районній раді
Відповідно до розпорядження голови районної ради від 10.01.2018 року №5-р 17 січня 2018 року об 11-ій годині буде проведено День депутата в районній раді.
порядок денний  >
 
Сесія районної ради

Відповідно до розпорядження районної ради від 28.11.2018 року №128-р «Про скликання позачергової двадцять другої сесії районної ради VІІ демократичного скликання»  04 грудня 2018 року відбудеться позачергова двадцять друга сесія районної ради VІІ демократичного скликання (початок роботи об 11.00 годині).
порядок денний  >

Звіт голови

ЗВІТ

голови Верховинської районної ради за період з грудня 2017 по листопад 2018 року

Бюджет

Районний бюджет на 2019 рік

Проект бюджету

Проект районного бюджету на 2019 рік

Гранти / Проекти

ІНФОРМАЦІЯ

ЩОДО ОГОЛОШЕНИХ ГРАНТОВИХ КОНКУРСІВ

СТАНОМ НА 05.02.2019 Р.

Скачати

ІНФО


Проект Закону України "Про службу в органах місцевого самоврядування"

Декларування 2018

Рекомендації до чергового етапу електронного декларування

Рекомендації при роботі з Єдиним державним реєстром декларацій

Пам'ятка декларанту

Відео-роз'яснення щодо заповнення електронних декларацій

Стратегічний план

Стратегічний план розвитку Верховинського району та Рущанської долини повіту Марамуреш Румунії

Інвестпропозиції

Інвестиційна пропозиція


Гірськолижний комплекс"Кринта"

с.Красник Верховинського району Івано-Франківської області

скачати презентацію >

 

Інвестиційна пропозиція




Рекреаційно-відпочинковий комплекс

 в урочище Гаджина,

Бистрецької сільської ради Верховинського району Івано-Франківської області

скачати презентацію >

 

Інвестиційна пропозиція


Створення підприємництва з розвитку овець г
ірсько-карпатської породи на території Верховинського району з круглорічним утриманням поголів'я на високогірних пасовищах

переглянути презентацію >



***

cba_logo_ukr

Впровадження Проекту Європейського Союзу та Програми розвитку ООН  «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду - II» у Верховинському районі


переглянути презентацію >

Календар

«  Липень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Календар подій

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Погода