ВЕРХОВИНСЬКА РАЙОННА РАДА  

Звернення райради

[15.11.2012][Звернення]
Звернення по СЕС (0)
[15.11.2012][Звернення]
Зверення по казначейству (0)
[23.07.2011][Звернення]
Звернення (0)

Документи

[03.07.2017][Різне]
Договір про виконання робіт № 8/06 від 03.07.2017 (0)
[03.07.2017][Різне]
ПРОТОКОЛ №5 засідання комітету з конкурсних торгів Верховинської районної ради від 03.07.2017р. (0)
[20.06.2017][Різне]
ПРОТОКОЛ №4 засідання комітету з конкурсних торгів Верховинської районної ради від 20.06.2017р. (0)
[03.03.2015][Різне]
Відомості стосовно Іваночко Наталії Василівни відповідно до Закону України «Про очищення влади» (0)
[12.09.2014][Різне]
ПРОЕКТ РІЧНОГО ПЛАНУ ЗАКУПІВЕЛЬ на 2015 рік Верховинська селищна рада (0)

Благодійність

«Діти хочуть бачити усміхнену маму»: онкохворій лучанці потрібна допомога

"Благодійний фонд оборони Прикарпаття"

Код ЄДРПОУ - 39253430

МФО - 336677

рах. № 26000052511991

ПАТ КБ "ПРИВАТБАНК"

або на кредитну картку "Приватбанку": № 5169 3305 0029 1296

Місцеві ЗМІ

Верховинські Вісті №30
Народний часопис "Верховинські вісті"

Радіо "Вісті Верховини" 101,7 FM

Офіційні посилання

Статистика

Головна » 2017 » Лютий » 28 » Як запустити ефективний розвиток регіону ?
17:17
Як запустити ефективний розвиток регіону ?

        Створити та розвинути кластер.

         Саме про це сьогодні, 28 лютого, говорили  в Косівській районній раді.

         На перший форум Карпатської кластерної ініціативи зібралися представники  бізнесу, народних промислів, громадських організацій, влади, освіти Косівського та Верховинського районів  Івано-Франківської області. Наступив час діяти швидко, енергійно, прагматично.

         Час самостійних рейнджерів  закінчився. Світовий досвід дає нам унікальну можливість  економічної моделі  розвитку регіонів.      

         Сьогоднішній захід  став можливим завдяки співпраці  із Києво-Могилянською  бізнес школою.  KMBS нарощує свою експертизу з кластерного  розвитку з 2012 року. В рамках програми Develop  Ukraine, kmbs запустила проект з кластерного розвитку. Ця ініціатива – це відповідь на нагальні питання "у який спосіб розвиток великої країни може бути масштабним".  Школа провела національний конкурс-відбір управлінців з амбіціями розвитку регіонів через  спеціально підготовлених  управлінців, які стають лідерами запуску і розвитку кластеру, регіональними «драйверами».

         За результатом національного конкурсу серед 110 управлінців – представників бізнесу, влади, освітніх інституцій та громадського сектору обрано і представника ГО «Агентство сталого розвитку» Ольгу Ткачук. Учасники отримали грант від kmbs на навчання у "Школі розвитку кластерів" – першого в Україні воркшопу по методології запуску і розвитку кластерів у регіонах. Також kmbs уже  випустила перший тираж методичного посібника “Феномен кластеру: аномальні бізнес-долини”.

           Форум є заявкою на  створення «Карпати  кластер» як основного будівельного блоку  для економічного розвитку   Івано-Франківської області, а не ще одним  черговим  проектом  розвитку регіону. Чому одні країни чи регіони розвиваються набагато потужніше, ніж інші? Відповідь: тому,  що  в цих країнах, регіонах розвинені кластери – географічна концентрація  організацій навколо однієї  smart  спеціалізації, які одночасно  конкурують  і  співпрацюють між собою. Концепція  кластерів  стала  новим способом бачення економіки регіону, міста. Цей підхід локального розвитку регіону є цілісним: дозволяє зрозуміти потреби для розвитку бізнесу, а місцевим органам самоврядування та освіті – задовольнити  їх.

         У наш час  прогресивні країни розглядають  свою конкурентоспроможність  через призму кластерів, а не галузей. Такий підхід дає змогу  об’єднувати  групи людей, індустрії, а також освіту та науку навколо конкретних галузей. Така взаємодія породжує цілісну  модель, яка є більш успішним і чимось більшим, ніж кожна частина окремо. Сьогодні  більш ніж 75 країн  мають програми розвитку кластерів. На території  Євросоюзу близько 2500 кластерів, в світі більше 10 000. Кластер дає нові можливості для розвитку, якого не можуть мати  «компанії -одинаки».

         Коли на певній території концентруються гравці навколо однієї продуманої спеціалізації, з'являються нові ефекти. Наприклад, більш видима і чесна конкуренція,  розвиток талантів, залучення інвестицій, розвиток освітніх і наукових центрів, прихід кращих постачальників. Як результат – прихід інвестицій в регіон,створення робочих місць, розвиток підприємництва, кращі  можливості для бізнесу у зменшенні витрат, і збільшенні доходів, вихід на нові ринки  експорту і зростання конкурентоспроможності, а значить – забезпечення вищого доходу регіону, добробуту людей.

          Для розвитку кластеру потрібна «потрійна спіраль»: бізнес, влада, академія. Тільки тісна кооперація принесе користь громадянам та підвищить нашу конкурентоздатність на міжнародному рівні, а концентрація навколо одного бізнес напряму дасть потужний стимул розвитку для всіх, хто об’єднався.

          Історія не знає випадків розвитку кластерів з «0». Мають бути обов’язково  історичні передумови, три основні  характеристики:

1.Спеціалізація:smart-specialization,ідея.

2.Мережа: взаємодія, взаємозв’язки.

3.Географічна концентрація: місце, локація

          У чому ж сила кластеру?Найперше, коли об’єднуються гравці навколо однієї продуманої спеціалізації, кластер забезпечує значне зростання продуктивності і, як результат зростання конкурентоспроможності та можливість експорту: 2 + 2 >>більше ніж 4

          Ідея створення кластеру в Карпатському регіоні виникла на дослідженні та вивченні цих передумов. Чому кластер може стати саме тим двигуном, який запустить економіку регіону? Тому що кластер здатний об’єднати ресурси, які уже напрацьовані, об’єднати інтелектуалів, бізнесменів, владу, новітні технології, інноваційні проекти, забезпечити прихід інвестицій в регіон,  і створити Новий продукт, який буде орієнтований на свого конкретного споживача і буде висококонкурентоздатний.

          Так народилася ідея Карпатських кластер них ініціатив. Хочемо створити «Медовий кластер» із спеціалізацією в Косівському районі та «Сирний кластер» із спеціалізацією у Верховинському районі, де планується проведення форуму кластерної ініціативи у березні місяці.

         Так все таки, як працює кластер, чи підходять передумови для розвитку в нашому регіоні?

          Найкраще розказати на прикладі, як можуть працювати разом пасічники та гончарі, якщо експортувати мед в Японію. Японці – фанати керамічного посуду для зберігання та продажу меду. Вартість меду в такому ЕКОпосуді виростає в рази. В древні віки мед зберігали і перевозили в глиняних бочечках, запечатували воском. Дерево і глина – два природних матеріали, які максимально зберігають якість меду. Японці готові за це платити, а у нас є червона глина, дерево, гончарі, художники і мед. А пасічники, які є по всій Україні, також будуть замовляти такий посуд для експорту. Таким чином ми створимо кластер національний .  Також ми запросимо до об’єднання компанії, які працюють на експорт, логістичну компанію, рекламну компанію, фірму по фасуванні меду .

          Створюючи додаткову вартість на свій продукт, ми піднімаємо його цінність, доносимо до свого споживача продукт найвищої якості, стаємо конкурентоспроможними, зберігаємо екосистему, виконуємо свою місію гармонійного поєднання Людини і Природи. Так виготовлення кераміки або дерев’яної  тари для бджільництва може виконувати свою роль в кластері.                     Також такі вироби можуть стати візитною карткою регіону, брендовпізнаваним логотипом, розвивати туризм , значно збільшити доходи гончарів і впливати на розвиток регіону.

 

         Кластер діє як цілісна екосистема. Надасть можливість відкрити  місцевість Карпатського  регіону по новому, відкрити для світу невикористані можливості та дари Природи Карпат. Відчути неперевершений Дух колоритності людей, традицій, народних ремесел, а кожному споживачу поділитися  відчуттям себе в гармонії з природою, максимально отримати від неї здоров’я  та красу.

 

    

 

 

Переглядів: 399 | Додав: vrr

Пошук

Анонс подій

День депутата в районній раді
Відповідно до розпорядження голови районної ради від 10.01.2018 року №5-р 17 січня 2018 року об 11-ій годині буде проведено День депутата в районній раді.
порядок денний  >
 
Сесія районної ради

Відповідно до розпорядження районної ради від 28.11.2018 року №128-р «Про скликання позачергової двадцять другої сесії районної ради VІІ демократичного скликання»  04 грудня 2018 року відбудеться позачергова двадцять друга сесія районної ради VІІ демократичного скликання (початок роботи об 11.00 годині).
порядок денний  >

Звіт голови

ЗВІТ

голови Верховинської районної ради за період з грудня 2017 по листопад 2018 року

Бюджет

Районний бюджет на 2019 рік

Проект бюджету

Проект районного бюджету на 2019 рік

Гранти / Проекти

ІНФОРМАЦІЯ

ЩОДО ОГОЛОШЕНИХ ГРАНТОВИХ КОНКУРСІВ

СТАНОМ НА 05.02.2019 Р.

Скачати

ІНФО


Проект Закону України "Про службу в органах місцевого самоврядування"

Декларування 2018

Рекомендації до чергового етапу електронного декларування

Рекомендації при роботі з Єдиним державним реєстром декларацій

Пам'ятка декларанту

Відео-роз'яснення щодо заповнення електронних декларацій

Стратегічний план

Стратегічний план розвитку Верховинського району та Рущанської долини повіту Марамуреш Румунії

Інвестпропозиції

Інвестиційна пропозиція


Гірськолижний комплекс"Кринта"

с.Красник Верховинського району Івано-Франківської області

скачати презентацію >

 

Інвестиційна пропозиція




Рекреаційно-відпочинковий комплекс

 в урочище Гаджина,

Бистрецької сільської ради Верховинського району Івано-Франківської області

скачати презентацію >

 

Інвестиційна пропозиція


Створення підприємництва з розвитку овець г
ірсько-карпатської породи на території Верховинського району з круглорічним утриманням поголів'я на високогірних пасовищах

переглянути презентацію >



***

cba_logo_ukr

Впровадження Проекту Європейського Союзу та Програми розвитку ООН  «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду - II» у Верховинському районі


переглянути презентацію >

Календар

«  Лютий 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728

Календар подій

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Погода